#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Za průměrnou mzdu letos pořídíme o deset štědrovečerních hostin méně než v roce 2015

11. prosince 2022

Letošní mimořádné zdražování potravin se samozřejmě promítne také do ceny blížící se štědrovečerní hostiny. Ingredience pro její přípravu bylo v roce 2015 možné pořídit za 195 korun, plyne z tehdejšího propočtu ČSÚ (viz zde), jak zachycuje tabulka níže.

Pokud ponecháme ingredience, s nimiž před sedmi lety ve své kalkulaci ČSU počítal, a aktualizujeme jejich ceny tak, aby odpovídaly letošním nejnovějším údajům ČSÚ, příp. údajům prodejců, zjišťujeme, že jejich souhrnná cena od roku 2015 vzrostla z uvedených 195 Kč na 321,1 Kč. To odpovídá nárůstu o 64,7 procenta.

Mezi třetím čtvrtletím 2015 a třetím čtvrtletím roku letošního přitom průměrná hrubá mzda v ČR stoupla podle ČSÚ z 26 072 korun měsíčně na 39 858 korun. To značí nárůst o 52,9 procenta.

Takže za uplynulých sedm let cena štědrovečerní hostiny vzrostla výrazněji než průměrná mzda. Za průměrnou mzdu tak letos pořídíme méně štědrovečerních hostin.

Zatímco v roce 2015 jsme jich takto pořídili hned 134, letos to bude jen 124. Pro průměrně vydělávajícího Čecha je tedy štědrovečerní hodování letos citelně dražší, než bylo pro průměrně vydělávajícího Čecha před sedmi lety.

 

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře