Výroba zmrzliny v České republice loni přesáhla 44 milionů litrů. Přiblížila se tak rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů, uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda s odvoláním na data evropského statistického úřadu Eurostat. Vzhledem k pokračující ekonomické prosperitě a vedrům lze očekávat, že letošní produkce zmrzliny rekordní hodnotu překoná, dodal Kovanda.
Produkce zmrzliny v Česku v posledních letech podle dat Eurostatu značně kolísala. Zatímco v roce 2004 dosáhla rekordní hodnoty, v letech 2001 a 2008 se vyrobilo zhruba 25 milionů litrů. V současnosti je objem produkce vysoký, z hlediska přepočtu na obyvatele ale Česko zůstává mírně pod průměrem zemí Evropské unie. Loni se vyrobilo 4,2 litru zmrzliny na jednoho Čecha. Žebříčku vévodí Belgie (17,3 litru na osobu), Estonsko (13,7 litru) a Litva (12,4 litru).
Podle celkového vyrobeného objemu bylo loni nejproduktivnější unijní zemí Německo s více než 517 miliony litrů zmrzliny. Následovaly Itálie (více než 511 milionů litrů) a Francie (téměř 466 milionů litrů), vyplývá z údajů publikovaných Eurostatem. Podle dřívějších údajů společnosti Nielsen loni Češi za zmrzlinu utratili meziročně o čtyři procenta víc, celkem 3,1 miliardy korun. Spotřebitele neodradilo ani zvýšení průměrné ceny za litr o tři procenta na téměř 91 korun.
Češi dlouhodobě nakupují nejvíce jednoporcové zmrzliny. Loni tvořila téměř polovinu (46 procent) celkové spotřeby zmrzliny, přestože objem prodeje klesl o 0,2 procenta. Rodinná balení tvoří 35 procent a v průběhu tří let se jejich důležitost zvýšila hlavně na úkor zmrzlinových dezertů, například dortů, uvedla společnost Nielsen.
Vyšlo v Mladé frontě Dnes.
Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.