#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Kvůli rušení vánočních večírků přicházejí restaurace o takřka 500 milionů korun denně

14. prosince 2020
O další miliony a miliony méně mají cateringové firmy nebo třeba taxikáři 

Sezóna vánočních večírků je letos mrtvá. Přinejlepším polomrtvá. Pro řadu gastronomických podniků může být letošní citelný úbytek vánočních večírků až likvidační. Jen částečně mohou situaci zachránit online vánoční večírky.

Trpí pochopitelně také většina cateringových a eventových firem, zejména ty, které se včas nepřeorientovaly – nebo nemohly přeorientovat – právě na pořádání online akcí. Krutý pokles tržeb zasahuje rovněž firmy a podnikatele běžně profitující z adventní večírkové sezóny, jako jsou třeba taxislužby a taxikáři.

Tržby gastronomických zařízení v ČR se za běžných podmínek pohybují z celoročního hlediska průměrně kolem 500 milionů korun denně. V předvánočním čase však bývají o čtvrtinu až třetinu nad tímto průměrem, takže se pohybují až kolem 670 milionů korun denně. Důvodem jsou právě předvánoční setkání zaměstnanců nebo přímo vánoční večírky.

Letos však mnohé firmy kvůli covidové situaci večírky zcela vypustily nebo je pořádají online formou. Jenom menší část firem pořádá setkání ve zkrácené podobě tak, aby se „vešly“ do kratší otevírací doby gastropodniků. Návštěvnost restaurací je navíc omezena právě kratší otevírací dobou, a tím pádem je silně omezeno i předvánoční setkávání zaměstnanců „po vlastní ose“. Pokud se nyní restaurace opět zavřou úplně, bude s vánočními setkáními a večírky konec zcela.

Některé restaurace a cateringové firmy se snaží na tuto situaci připravit a nabízejí už nyní k rozvozu alespoň „pakety“ s jídly, například sushi, nebo lahvované drinky určené taktéž k rozvozu pro konzumaci při online vánočních večírcích. Během virtuálních večírků lidé tyto pokrmy či nápoje konzumují, přičemž současně spolu na dálku, prostřednictvím online platformy, neformálně hovoří nebo hrají různé online hry.

Gastronomické podniky v uplynulých dnech musely zavírat v osm hodin večer. Jejich tržby se tak pohybovaly zpravidla zhruba na třetině obvyklých adventních částek, přibližně na úrovni 220 až 230 milionů korun denně. Denně tak gastronomická zařízení v Česku tratí v tomto předvánočním čase zhruba 450 milionů korun, právě kvůli citelnému narušení vrcholné sezóny roku.

Protipandemickými opatřeními jsou enormně zasaženy jsou i cateringové společnosti. Zajištění vánočních večírků běžně tvoří až 40 procent jejich celoročních zakázek. V těchto dnech se jim tržby propadají zpravidla o více než 90 procent běžného stavu. Jen zlomek ztráty mohou nahradit tržby z online večírků.

Pouze zhruba na úrovni 10 až 20 procent obvyklých tržeb jsou taxislužby, pro které je doprava hostů na a zejména z „kamenných“ vánočních večírků za normálních okolností podstatnou složkou listopadových a zejména prosincových tržeb.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře