#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Kakao je na rekordu, čokoláda bude v příštím roce dále zdražovat

19. prosince 2024

Pozor na triky prodejců, „čokoládový“ Mikuláš vůbec nemusí být čokoládový

Cena kakaových bobů na burze v New Yorku dnes dosahuje opět historického maxima nad 12 000 dolarů za tunu. Pokud by na této ceně dnešní obchodování také uzavřela, půjde o nejvyšší uzavírací cenu kakaa v historii (viz graf Bloombergu níže). V přepočtu do české měny se tuna kakaa prodává až za zhruba 290 000 korun. Ještě začátkem loňska vyšla na méně než 60 000 korun.

V příštím roce je proto třeba počítat s dalším zdražením čokoládových výrobků v Česku o zhruba dvacet procent.

Bude-li to možné, výrobci se mohou snažit nahrazovat čokoládu alternativě, například v podobě většího množství rozinek či oříšků. Pokud však výrobce sníží podíl kakaového prášku v cukrovince pod kritickou mez, ten nesmí nést název čokoláda. Výrobce snížení podílu prášku může kompenzovat zvýšením podílu cukru, plně ztuženého tuku z palmových jader nebo třeba sušenou mléčnou syrovátkou.

Pak je možné, že třeba figurka Mikuláše, na první pohled se tvářící jako klasická vánoční čokoládová cukrovinka, se ve skutečnosti ani čokoládou už nenazývá, ale jde třeba o „mléčnou pochoutku“. Zákazníci by tedy měli být v obchodech při nákupu cukrovinek ostražitější než obvykle, protože výrobci mohou zkoušet různé triky.

V praxi se označují jako „šuntflace“. Jde o formu inflace, kdy se sice nemění cena, ale zákazník dostává horší produkt, než na jaký byl zvyklý, neboť produkt má nově horší, méně kvalitní složení. Může také dojít k nenápadnému snížení gramáže, opět při zachování ceny a často i složení výrobku – pak jde o formu inflace, jež se označuje jako „smrskflace“. Protože se balení prostě zmenší, smrskne.

V listopadu růst cen čokolády v ČR oproti říjnu dále zrychlil, když meziročně činil 29,6 procenta. Cena 100 g mléčné čokolády činila v listopadu 33,61 Kč. To je historicky druhá nejvyšší cena. Ještě o necelých 20 haléřů byla dražší letos v srpnu. V prosinci by mohla poprvé v historii převýšit cenovku 34 korun.

Za růstem cen čokolády a kakaa, z nějž se vyrábí, je zejména nedostatečná úroda kakaových bobů v Pobřeží slonoviny a v Ghaně, což jsou dva jejich největší světoví producenti. Špatná úroda v těchto afrických zemích je výsledkem zejména tamních extrémních výkyvů počasí, kdy mimořádné sucho střídá nebývale silné lijáky.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře