#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Češi v srpnu utráceli více, než se čekalo

8. října 2024

Do obchodů je vrací přetrvávající nízká inflace při nadále nízké nezaměstnanosti

Maloobchodní tržby v Česku rostly v srpnu meziročně o 5,3 procenta, tedy znatelně více, než předpokládaly expertní odhady. Ty měly v konsensu za to, že to bude jen o 4,3 procenta.

Češi se k vyšší spotřebě osmělují díky přetrvávající nízké inflaci oscilující kolem cílované úrovně dvou procent, rovněž díky s tím souvisejícímu pokračujícímu snižování úrokových sazeb v podání České národní banky a v neposlední řadě díky příznivým cenám pohonných hmot.

Za pohonné hmoty utratili Češi letos v srpnu meziročně o zhruba devět procent více. Citelně narostly také jejich výdaje za nepotravinářské zboží, o více než sedm procent. Například navýšili své výdaje za kosmetiku, léky, ale také elektroniku nebo oblečení. Znatelně tedy navyšují výdaje za zboží zbytné povahy, což je důkazem lepšícího se spotřebitelského sentimentu.

Za potraviny samotné sice výdaje meziročně také stouply, ale jen o necelá dvě procenta.

Díky očekávanému dalšímu poklesu úrokových sazeb, přetrvávající nízké inflaci a nízké nezaměstnanosti bude oživování spotřeby obyvatelstva pokračovat i v dalších měsících. Za celý letošní rok tak maloobchodní tržby přidají 4,5 procenta, v příštím roce pak další zhruba čtyři procenta. Oživení spotřeby by ani při pokračující redukci úrokových sazeb v ekonomice nemělo vést k výraznějšímu růstu inflačních tlaků.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře