#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Česko na ukrajinských uprchlících nakonec vydělá miliardy

6. října 2024

Už v příštím roce bude celkový ekonomický přínos ukrajinských uprchlíků v Česku vyšší než celkové náklady na ně, včetně všech sociálních dávek a financí na nouzové ubytování od začátku invaze

V letošním prvním pololetí už Česko na ukrajinských uprchlících vydělávalo. Konkrétně 4,4 miliardy korun, jak plyne z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Loni za celý rok bylo ještě „v mínusu“, ale jen 0,6 miliardy. V roce 2022 pak to byl z pochopitelných důvodů „mínus“ hlubší, a to 12,4 miliardy.

Letos v prvním pololetí tak byl účet za uprchlíky, od začátku invaze, celkově -8,6 miliardy.

V průběhu příštího roku tak Česko velmi pravděpodobně dosáhne bodu, kdy začne na uprchlících v čistém vyjádření, za všechny roky počínaje rokem 2022, vydělávat. A to postupně miliardy, ba možná dokonce desítky miliard korun. Celkové náklady s nimi spjaté, například na zajištění nouzového ubytování a sociálních dávek, tak budou nižší, než kolik české veřejné kase přinesli a přinášejí, například na jejich odvodech na sociálním pojistném.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře