#Lukáš Kovanda, Ph. D.

29. srpna 2024

Stát nemá posílat balíky, ať Česká pošta Balíkovnu zkusí prodat co nejdříve

Česká pošta zjevně začíná otálet s prodejem Balíkovny. Ta se ze státního podniku vyčlení jako samostatná společnost za zhruba sedm měsíců. Stane se coby akciová společnost dceřinou firmou České pošty. Vedení České pošty ale nyní říká, že Balíkovna po určitou dobu zůstane v majetku státu i po vyčlenění. Prý aby se ukázalo, zda dokáže samostatně fungovat. Přitom ještě letos v červenci šéf České pošty Miroslav Štěpán říkal, že s prodejem až stoprocentního podílu v Balíkovně by mělo být hotovo během dvanácti měsíců.

Zda Balíkovna může funguje, by však měl posoudit soukromý investor, její potenciální nový majitel. Teprve pokud by se ukázalo, že o ni není zájem, jedná se o důkaz, že není k prodeji připravena. Česká pošta, potažmo stát, by tudíž s prodejem neměla otálet, a místo toho uskutečnit, co možná nejdříve, onen „průzkum trhem“.

Není totiž žádný důvod, strategický či jiný, aby stát provozoval službu zasílání balíků. V rámci zeštíhlování státu, které by snížilo tlak na veřejné finance, se právě prodej Balíkovny přímo nabízí. Balíkovna totiž nezajišťuje zasílání listovních zásilek nebo výplatu důchodů, kteréžto služby mohou ještě angažmá státu opodstatnit. Posílání balíků důvodem státního angažmá není.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře