#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Německo masivně navyšuje své investice v Číně

13. srpna 2024

Doplatí na to i Česko

Německo masivně navyšuje své přímé investice v Číně. Letos v prvním pololetí tam Němci proinvestovali v přepočtu 184 miliard korun, informuje dnes list Financial Times. Podobně silné by mělo být i pololetí druhé, takže Němci letos investují v Číně 350 až 400 miliard korun. Loni to za celý rok bylo 164 miliard.

Pod palbou kritiky se podle Financial Times ocitá hlavně Volkswagen, který své závody má i v provincii Sin-ťiang, která je nechvalně proslulá tuhými represemi vůči Ujgurům.

Automobilky obecně jsou tahouny německých investic v Číně. V podstatě i na úkor německé ekonomiky a jejího dlouhodobého rozvoje. Jejich masivní investice v Číně totiž znamenají, že tam postupně přesunují výrobu a pracovní místa, na úkor Německa. A jistě i Česka, jakožto jeho klíčové subdodavatelské ekonomiky.

Přesun výroby do Číny je jedním z klíčových důvodů postupného úpadku německého průmyslu, k němuž zřetelně dochází už několik let. Německo je „nemocným mužem Evropy“ a jeho „nemocí“ je přílišné a dost možná krátkozraké odevzdání se Číně.

Odevzdání se Číně je podobné jako přechozí německé odevzdání se Rusku, hlavně jeho relativně levnému plynu. Krátkozraké budování silné závislosti na ruském plynu vlastně Němce nyní dovedlo do Číny. Protože bez ruského plynu není jejich domovská výroba konkurenceschopná, takže se stěhují do Číny, i za tamními levnějšími energiemi.

Kdyby si Němci dál budovali jaderné elektrárny, nemuseli být závislí ani na Rusku, ani na Číně. Jádro si však místo toho zcela vypnuli…

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře