Letošní meziročně slabší úroda brambor a energetická drahota představují klíčové důvody, proč se cena brambor v brzké době celorepublikově průměrně vyhoupne přes úroveň 20 korun za kilogram. Naposledy stál kilogram brambor více než dvacet korun v červnu 2020. V současnosti však zdražují potraviny napříč jejich spektrem, jak vyplývá z dat ČSÚ. S blížícími se Vánocemi tak musí lidé v Česku počítat s citelným meziročním zdražením oblíbeného svátečního pokrmu – bramborového salátu.
Bramborový salát meziročně zdraží o více než 40 procent, konkrétně o 43 procent. Zatímco loni se cena jeho domácí přípravy vešla ještě pod úroveň 58 korun za porci pro šest osob, letos už je to necelých 83 korun (viz tabulka níže). I tak však při zohlednění určité úrovně kvality vyjde po domácku připravovaný bramborový salát znatelně levněji než salát kupovaný, který samozřejmě meziročně také značně zdražuje, leckdy i kolem 50 až 60 procent.
Kromě brambor, jejichž úroda bude letos v Česku meziročně nižší až o pětinu, zdražují také další ingredience potřebné pro přípravu bramborového salátu, včetně vajec. Dražší než loni jsou také další položky potřebné pro jeho výrobu, jako je mrkev, celer nebo cibule, majonéza nebo hořčice. Důvodem zdražování těchto položek jsou zejména drahé energie.
Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.