Cena kvalitního českého medu momentálně letí vzhůru. Prodává si za více než 200 korun za kilogram. Tmavý medovicový vyjde i na 230 korun. To nekalé dodavatele může podnítit k tomu, aby zkusili prodat ještě více falšovaného medu.
Český statistický úřad podle nejnovějších údajů, které zveřejnil, registruje jen mezi letošním dubnem a březnem zdražení o osm procent. ČSÚ ovšem sleduje cenu medu napříč dodavatelským spektrem, tedy včetně medu dováženého ze zahraničí nebo medu slabší kvality.
Med je jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu, jak vyplývá z šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nekalí výrobci hřeší například nepovoleným přidáváním barviv či sladidel. V obchodě falšovaný med rozpozná obtížně i zkušené oko včelařovo. Signálem falešného medu je například to, když se ve sklenici část medu usadí a zkrystalizuje, zatímco jiná část medu zůstane tekutá.
Jistotu tak představuje jedině nákup medu přímo od prověřeného včelaře. Falšují totiž spíše velcí dodavatelé medu, včetně zahraničních ze zemí mimo EU, malí si netroufnou.
Ovšem právě kvalitní med od malých dodavatelů nyní raketově zdražuje. Jeho produkci totiž nepřeje počasí. A nepřálo mu už loni, což letošní zdražování jen umocňuje – medu je čím dále méně. Loňský deštivý červen nepřál sběru pylu. Včelaři proto museli včely dokonce sami dokrmovat, místo aby vytáčeli med. Letošní chladné počasí zase včely nutí zůstávat v úlech. Navíc dlouhodobě dochází k úbytku včelstev – například vinou včelího moru.
Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.